Lysandrides

 

Μέχρι τώρα έδινε τις εκλογικές του μάχες ως Διευθυντής Οργανωτικού και Διοίκησης του ΔΗΣΥ πετυχαίνοντας πολλαπλές επιτυχίες. Τώρα ήρθε η ώρα να δώσει τη δική του προσωπική μάχη ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Ο Γιώργος Λυσανδρίδης θεωρεί πως ήρθε η ώρα να διεκδικήσει εκλογή στο νομοθετικό σώμα.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική σε αυτή τη συγκυρία;

Η ενασχόληση μου με την πολιτική ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια. Τα τελευταία δέκα χρόνια, θεωρώ πως μέσα από την επαγγελματική μου ιδιότητα, ως Διευθυντής Διοίκησης και Οργανωτικού του ΔΗΣΥ, βρίσκομαι καθημερινά ένα βήμα πριν την πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής.

Στο διάστημα αυτό έχω αποκτήσει αρκετά βιώματα και έχω ζήσει από κοντά τις πολιτικές και άλλες διεργασίες σε διάφορες σημαντικές στιγμές της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας. Η απόφαση μου να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση του εκλογικού σώματος, έχει ληφθεί μετά από αρκετό προβληματισμό και με γνώμονα ότι δεν υπάρχει εύκολη περίοδος, ούτε και απόλυτα σωστή συγκυρία.

Την έχω λάβει πολύ πρόσφατα και μάλιστα μέσα από κάποιας μορφής ώθηση που ένιωσα βλέποντας τη Βασιλεύουσα να αιμορραγεί, την πανδημία να εξοντώνει οικονομικά οικογένειες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κοινωνία να θέλει να κατασπαράξει χωρίς κανένα διαχωρισμό όλους τους ενεργούς πολίτες και πολιτικούς. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προεκλογικές περιόδους, το πολιτικό σκηνικό, οι απόψεις και οι συμπεριφορές τόσο των πολιτικών αλλά και των πολιτών γίνονται ακόμη πιο έντονες, ενίοτε και επιθετικές.

Αυτό όμως δεν είναι λόγος για να κρατά πίσω τη νέα γενιά από την ανάμειξη της και τη διεκδίκηση θέσεων, ιδιαίτερα όταν υπάρχει βούληση και όραμα για αλλαγές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Είμαστε εδώ, νιώθουμε έτοιμοι αλλά και υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση. Οι δυσκολίες πολλές φορές, είναι πρόκληση, και δεν πρέπει να αποτελούν τον ελέφαντα στο δωμάτιο που δεν βλέπει κανείς.

Ως πρόσφυγας, με τους δύο γονείς μου να κατάγονται από την Αμμόχωστο και αισθανόμενος ότι οι ευκαιρίες επίλυσης με το πέρασμα των χρόνων ελαχιστοποιούνται, οι συνθήκες αλλάζουν ραγδαία και οι πιέσεις εκ των έξω άρχισαν να γίνονται αφόρητες, θεωρώ χρέος μου να βρίσκομαι εκ των έσω και να συμβάλω σε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της λύσης. Ο όποιος συμβιβασμός που μας βρίσκει μακριά από τον τόπο μας ή επισκέπτες σε αυτόν, είναι θλιβερός και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός.

Η καθημερινή μου ενασχόληση με την πολιτική, η συμμετοχή μου στο Εκτελεστικό Γραφείο του Κόμματος και η ευκαιρία της οποίας έτυχα, να βρίσκομαι στους στενούς συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη στο παρελθόν και του Προέδρου Νεοφύτου από το 2013 και μετά, με ωρίμασε ως προσωπικότητα και μου έδωσε τα εφόδια για να μπορώ να διεκδικήσω θέση στο Κοινοβούλιο. Πιστεύω ακράδαντα πως η συμμετοχή και η ενεργός ανάμειξη νέων και έντιμων ατόμων στην πολιτική σκηνή, πολιτών που δεν κουβαλούν πολιτικά ή άλλα οικονομικά βαρίδια, μπορεί να οδηγήσει στην επαναφορά της αξιοπιστίας της κοινωνίας προς τους πολιτικούς και να ανακόψει την πορεία απαξίωσης που επικρατεί. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι η πολιτική χρειάζεται εκσυγχρονισμό, ανανέωση, νέα μυαλά, εμποτισμένα με νέες προσεγγίσεις σε κάθε πρόβλημα και κάθε πρόκληση. Και πρέπει επιτέλους με ψυχραιμία, σοβαρότητα και ηρεμία, μέσα από σωστή ανταλλαγή επιχειρημάτων να συνθέσουμε προτάσεις και να προτείνουμε λύσεις για όλους αυτούς που, δικαιολογημένα ίσως, μας περιμένουν στη γωνία για να μας κρίνουν.

Ποιος είναι ο Γιώργος Λυσανδρίδης; Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Έχω γεννηθεί στη Λεμεσό το 1983. Φοίτησα στο Τσίρειο Γυμνάσιο και το Λανίτειο Λύκειο Α’, περίοδος κατά την οποία υπήρξα αθλητής κολύμβησης του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου. Στη συνέχεια υπηρέτησα ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Πεζικού στον Κόρνο και τη Λεμεσό. Είμαι πτυχιούχος ηλεκτρονικός μηχανικός και μηχανικός τηλεπικοινωνιών του University College of London. Κατέχω επίσης μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Imperial College.

Οι περισσότεροι με γνωρίζουν μέσα από την 12ετή μου πορεία στο Δημοκρατικό Συναγερμό και την ανάμειξη μου στην οργάνωση των προεκλογικών εκστρατειών, ιδιαίτερα αυτή των Προεδρικών Εκλογών του 2018. Ξεκίνησα ως Γενικός Γραμματέας της ΝΕΔΗΣΥ το 2008 και συνέχισα ως Διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΔΗΣΥ σε μια περίοδο που οι συζητήσεις και οι μελέτες για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαδέχονταν η μια την άλλη. Το 2018, ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με διόρισε στις θέσεις του Διευθυντή Οργανωτικού και Διευθυντή Διοίκησης του ΔΗΣΥ, ως αναγνώριση των ικανοτήτων μου αλλά και ως επιβράβευση θα έλεγα του έργου και των μαχών που έδωσα με όλους τους συναγωνιστές σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, που στέφθηκαν με επιτυχία.

Μέσα από αυτή τη δεκαετία, αποκόμισα πολλά, κυρίως από την επικοινωνία με τον κόσμο, τα οποία ενίσχυσαν τη φαρέτρα μου για να είμαι σε θέση σήμερα να διεκδικώ έδρα στη Βουλή.

Πέραν όμως από την επαγγελματική μου πορεία και τις ακαδημαϊκές μου γνώσεις, νιώθω ότι η μεγαλύτερη προσωπική επιτυχία μου, δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη, από την 7χρονη θυγατέρα μου, την Κατερίνα. Το να είσαι γονέας είναι προνόμιο ιερό, μα είναι ταυτόχρονα και η δυσκολότερη αποστολή, καθώς είσαι επιφορτισμένος με την αγωνία να προσφέρεις όλα εκείνα που χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώνει σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Αυτή η υποχρέωση δεν αφορά στο σπίτι και το στενό περιβάλλον μόνο του κάθε παιδιού, μα επεκτείνεται στην ανάγκη να ζει σε ένα τόπο που δεν υστερεί σε τίποτε έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στα μάτια του δικού μου παιδιού και της γενιάς του, η προσωπική μου υποχρέωση και της δικής μου γενιάς να πετύχουμε όλα εκείνα που τους αξίζουν. Η παιδεία, η Υγεία και η ποιότητα ζωής να είναι δεδομένα και όχι ζητούμενα.

Τον εαυτό μου θα τον περιέγραφα μετριοπαθή, μη συγκρουσιακό και χαμηλών τόνων. Ίσως να θεωρείται μειονέκτημα για την πολιτική του σήμερα, αλλά προσωπικά θεωρώ πως κανένα σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί με ατέρμονες αντιπαραθέσεις, προσωπικές ατζέντες και επιφανειακή προσέγγιση. Παρά μόνο με συλλογική προσπάθεια, υγιή διάλογο και μέσα από ουσιαστικό προβληματισμό μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος σε όλα τα επίπεδα.

Ποια είναι η μέχρι τώρα ενασχόληση σας με τα κοινά;

Πάντα ήθελα να είμαι ενεργός πολίτης, έτσι άρχισα από αρκετά νωρίς την ενασχόληση μου με τα κοινά. Από το Δημοτικό συμμετείχα στα μαθητικά συμβούλια της τάξης, τα περισσότερα χρόνια από τη θέση του Προέδρου. Η συμμετοχή μου σε διάφορες πολιτιστικές και άλλες περιβαλλοντικές δραστηριότητες ήταν εκ των ουκ ανευ. Στη συνέχεια ως φοιτητής, υπήρξα μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ενεργό στέλεχος της Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης και Πρόεδρος του Ομίλου των Κυπρίων Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο μου.

Στη συνέχεια ερχόμενος στην Κύπρο, κατέλαβα τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Νεολαίας του ΔΗΣΥ και στη συνέχεια προσλήφθηκα ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης πριν διοριστώ ως Διευθυντής στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΔΗΣΥ. Παράλληλα, ασχολήθηκα με το Τεχνικό Επιμελητήριο και διετέλεσα για 3 χρόνια μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής του ΕΤΕΚ στη Λεμεσό.

Ποια ιεραρχείτε ως δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κύπριος πολίτης σήμερα, ποιες ενέργειες θα κάνατε για την επίλυσή τους σε περίπτωση εκλογής σας;

Μπορεί να ακουστεί ρομαντικό, αλλά η επίλυση του κυπριακού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την καλύτερη Κύπρο του αύριο. Χωρίς λύση, το όνειρο για ένα σύγχρονο κράτος με ανάπτυξη και με πολίτες που ευημερούν, θα αποτελεί απλά ένα σύνθημα. Αμετακίνητοι από το στόχο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θα πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις στην ευκαιρία που δημιουργείται μετά από μακρά στασιμότητα.

Η μετάβαση στην άτυπη Πενταμερή, πρέπει να δημιουργήσει εκείνο το δίαυλο που να καταρρίπτει τις ανεδαφικές απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, να εξαφανίζει ακόμη και τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί και αιωρούνται σχετικά με τη διχοτόμηση και επιτέλους να χαραχθεί εκείνη η αληθινή ευκαιρία που θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας, ανάπτυξης και ειρήνης για όλους τους κατοίκους του νησιού. Πιστοί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να παλέψουμε για την επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου στις εστίες τους και να δώσουμε ξανά στην πόλη, τον τίτλο του «διαμαντιού» της Μεσογείου.

Στα πιο καθημερινά και απτά, θεωρώ πως η πανδημία ανέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η ίδια μας η ζωή. Και ότι η Υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν δεν έχεις υγεία, δεν πας πουθενά. Έγιναν πολλά βήματα προς την κατεύθυνση του συστήματος Υγείας, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η λειτουργία όλων των φορέων για ένα ποιοτικό, ατράνταχτο σύστημα Υγείας που να μην επιτρέπει ασθενείς δύο και τριών ταχυτήτων, να μην ακούμε συχνά ότι τα νοσηλευτήρια είναι στα όρια τους, ότι τα αναλώσιμα είναι ελάχιστα, ότι τα ραντεβού των ασθενών ορίζονται σε έξι μήνες ή και ένα χρόνο.

Ο πολίτης, από βρέφος μέχρι υπερήλικας δικαιούται την ίδια αξιοπρεπή μεταχείριση, είτε ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, είτε μεμονωμένα χρειάζεται τα νοσηλευτήρια. Όσο κατηγοριοποιούνται οι ασθενείς και μπαίνουν σε λίστες προτεραιότητας, είναι κάτι που δεν μας τιμά και πρέπει να το αλλάξουμε.

Αισθάνεστε ότι μπορείτε να πείσετε νέους να προσέλθουν στις κάλπες, σε μια εποχή που οι νέοι απομακρύνονται από την πολιτική;

Δεν μπορεί να αδικήσει κανείς τους νέους που είναι απογοητευμένοι, που βιώνουν ανεργία και τα όνειρα του συναντούν εμπόδια και αδιέξοδα, εξαιτίας των απανωτών κρίσεων που βιώνει ο τόπος και σίγουρα δεν ευθύνονται οι νέοι του. Είναι θλιβερό λαμπρά μυαλά και ικανά χέρια, να μην έχουν τις ευκαιρίες που τους αξίζουν.

Είμαστε η γενιά που βιώσαμε αλλεπάλληλα κτυπήματα, είμαστε η γενιά που διορθώνει τα λάθη των παλιών, που πέφτει εξ ‘υπαιτιότητας άλλων και ξανασηκώνεται στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις. Είναι η ώρα που πρέπει να σταματήσουμε να ρίχνουμε ευθύνες και να αναλάβουμε ευθύνες. Μας έχει κουράσει η διαφθορά, η διαπλοκή και η αμφιβολία σε κάθε επίπεδο, που πηγάζει από όλα τα σκάνδαλα που αναδεικνύονται διαχρονικά. Είναι καιρός να εκριζωθούν τα δυσάρεστα φαινόμενα συνδεδεμένα με συγκεκριμένα πρόσωπα που θεωρούν την πολιτική, κληρονομιά τους.

Ασφαλώς θεωρώ πως είναι άλλο ένα στοίχημα να παρακινήσουμε τους νέους να αντιστρέψουν την πλάτη και να δουν κατά πρόσωπο την πολιτική, αν θέλουν την αλλαγή που ονειρεύονται. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουν επιλογές και προσπάθεια μου θα είναι να μεταπείσω τους νέους για τους νέους, χωρίς να παραγνωρίζω τις δυσκολίες, αλλά με τη βοήθεια τους να δημιουργείται το έδαφος για να ελπίζουμε άμεσα σε καλύτερες μέρες και να μπορούμε να υποσχεθούμε ακόμη καλύτερες στην επόμενη γενιά.

Τι χαρακτηρίζει το Γιώργο Λυσανδρίδη και γιατί να σε ψηφίσουν οι Αμμοχωστιανοί;

Αν επρόκειτο να απαντήσω με δύο λέξεις, θα έλεγα πως προσπάθησα να το επιδιώξω μέσα από το προεκλογικό μου σύνθημα. Έντιμα και ειλικρινά. Ο κόσμος εκτιμά την ειλικρίνεια και πλέον φιλτράρει το ποιόν του κάθε υποψηφίου που διεκδικεί την ψήφο του. Θεωρώ επίσης ότι η μέχρι σήμερα πορεία μου σε υποστηρικτικό ρόλο στο μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, σε κάθε εκλογική διαδικασία και με ένα ευρύ δίκτυο γνωριμιών αλλά και διευρυμένες γνώσεις των πλείστων διαδικασιών, αποτελούν τα εχέγγυα μέσα από τα οποία θα επιδιώξω να πετύχω την προώθηση πολιτικών για μια πιο σύγχρονη κοινωνία αλλά και ταυτόχρονα τη στήριξη των πολιτών και την υποβοήθηση στην επίλυση των προβλημάτων τους.

Είμαι προσγειωμένος και λάτρης του ορθολογισμού αλλά και του ρεαλισμού και πιστεύω ότι έχω αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία που μου επιτρέπει να γνωρίζω τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τα θέλω των Αμμοχωστιανών που είναι διασκορπισμένοι σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Μια πολυετής επικοινωνία με τοπικούς φορείς των οποίων οι αγωνίες, οι ανάγκες, τα θέλω και οι προβληματισμοί, μου δίνουν τη γνώση να μπορώ να διορθώσω πράγματα και να διεκδικώ λύσεις.

Έντιμα και ειλικρινά λοιπόν χωρίς να έχω βαρίδια, αλλά ούτε και πολιτικές πλάτες, με αξίες τις οποίες γαλουχήθηκα από τους γονείς μου, τους οποίους και ευχαριστώ, αλλά και με φάρο τη θυσία του παππού μου, αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Θεοδόση Χατζηθεοδοσίου, θέτω εαυτόν στην κρίση του εκλογικού σώματος της επαρχίας Αμμοχώστου με την υπόσχεση να συμπορευθώ μαζί τους αποφασιστικά αλλά και αποτελεσματικά.

Θα προσπαθήσω ως νέος να αποκαταστήσω τη χαμένη εμπιστοσύνη στους θεσμούς, να αντιστρέψω την αρνητικότητα και να απαιτήσω διαφάνεια και υλοποίηση αποφάσεων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Χωρίς λαϊκισμό και προπαγάνδα, τα αποτελέσματα των οποίων είναι καταστροφικά και έχουμε άπειρα παραδείγματα από τη διεθνή πολιτική.

Διαβάστε Περισσότερα στην: Autodioikisi