Lysandrides

Ψηλά στις προτεραιότητες του υποψήφιου βουλευτή με τον ΔΗΣΥ, Γιώργου Λυσανδρίδη, βρίσκονται όλα όσα διαδραματίζονται στην Αμμόχωστο.

Γεννημένος στην Λεμεσό, διετέλεσε Οργανωτικός Γραμματέας της ΦΠΚ Πρωτοπορίας Ηνωμένου Βασιλείου και εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος. Τον Νοέμβριο του 2009, προσλήφθηκε ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης με καθήκοντα στη Διεύθυνση Οργανωτικού και στον Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ από το 2018 υπηρετεί στις θέσεις του Διευθυντή Διοίκησης και του Διευθυντή Οργανωτικού του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Μιλώντας στο AlphaNews.live, καλεί την νέα γενιά να «αφήσει τον καναπέ» συμμετέχοντας ενεργά στην εκλογική διαδικασία και θέτει τις προτεραιότητές του. Αναγνωρίζοντας τις υφιστάμενες αδυναμίες, ζητά από τους πολίτες να δώσουν στους πολιτικούς την ευκαιρία να αποδείξουν ότι αξίζουν καλύτερης αντιμετώπισης και είναι άξιοι εμπιστοσύνης.

Τι σας ώθησε στην απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος;

Ασχολούμαι ενεργά και επαγγελματικά με την πολιτική τα τελευταία 11 χρόνια. Η μέχρι σήμερα πορεία και ανάμειξη μου, αρχικά μέσα από τη θέση του Διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και κυρίως τις θέσεις του Διευθυντή Οργανωτικού και Διοίκησης του ΔΗΣΥ, τις οποίες κατέχω από το 2018, με έχει εφοδιάσει με την απαραίτητη πολιτική κρίση και τις γνώσεις που χρειάζεται ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ένας ενεργός πολίτης και ειδικότερα ένας «τεχνοκράτης» της πολιτικής, οφείλει να είναι αποτελεσματικός και να διακρίνει πότε και πως μπορεί να προσφέρει περισσότερα και από ποιο βήμα. Η χρονική συγκυρία παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις και στις ενέργειες σου ιδιαίτερα όταν αυτές σχετίζονται με το πολιτικό σκηνικό.

Τώρα είναι η ώρα! Με εντιμότητα και ειλικρίνεια!

Οι νέοι οφείλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές των κρίσιμων εξελίξεων που αφορούν στον τόπο μας. Να μην περιμένουμε την ευκαιρία, αλλά να τη δημιουργούμε. Να αναλάβουμε την ευθύνη των αποφάσεων για να βελτιώσουμε το παρόν και να ετοιμάσουμε τη μετάβαση στο μέλλον με πιο μοντέρνα αλλά και πιο διάφανη και ειλικρινή προσέγγιση. Να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες απειλές όπως την πανδημία, για την οποία δεν υπήρχε η μαγική συνταγή και έπρεπε να διαφοροποιηθεί η ζωή μας μέσα από αποφάσεις. Να αντιμετωπίσουμε με σθένος τις όποιες μορφές διαφθοράς και να ξαναχτίσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

Να μετατρέψουμε τα δεδομένα για την Αμμόχωστο μας, σε λιγότερο οδυνηρά και να αδράξουμε την συγκυρία που δημιουργείται και είναι εκ των κρισιμότερων. Και εδώ είναι που πρέπει η νέα γενιά, οι παραγωγικές τάξεις αλλά και οι νεότεροι, να αντικρύσουν στα μάτια την προοπτική της λύσης του Κυπριακού, η οποία θα αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και την ισχυρότερη προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας μας. Να αφήσουν τον καναπέ και την μισαλλοδοξία ή την όποια δικαιολογημένη γκρίνια, και να δραστηριοποιηθούν σαν μια γροθιά για να στηρίξουν αλλά και να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας ενόψει της άτυπους πενταμερής.

Είμαι αισιόδοξος ότι έρχονται καλύτερες μέρες τόσο για την σκλαβωμένη μας πατρίδα και την Αμμόχωστο, όσο και για την κοινωνία μας γενικότερα και ειδικότερα όσους σήμερα βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση εξαιτίας του COVID. Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου πλήγηκε ανεπανόρθωτα και χρειάζονται μυαλά και χέρια να σηκώσουν ευθύνες, να διαφοροποιηθούν στρατηγικές μέσα από κίνητρα και να επαναλειτουργήσει η τουριστική βιομηχανία με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες.

Είναι χρέος μου να επιδιώκω συνέχιση του κάθε αγώνα σε όλα τα φόρα, για καλύτερη ποιότητα ζωής, ευημερία και πρόοδο σε ένα τόπο, για τον οποίο οι παππούδες μας αγωνίστηκαν για να είναι ελεύθερος.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας εφόσον εξασφαλίσετε μια θέση στην Βουλή των Αντιπροσώπων;

Είμαι από τους Στύλλους της Αμμοχώστου και δεν μπορεί παρά προτεραιότητα μου να είναι η επιστροφή στις ρίζες μου. Να γνωρίζω τη γενέτειρα των γονιών μου, τη γη που καλλιέργησε ο παππούς μου και να συνεχίσω τον αγώνα που έδωσε στην ΕΟΚΑ για απελευθέρωση.

Προτεραιότητα μου είναι να έχω λόγο και ρόλο μέσα από τη Βουλή, στην περίπτωση που βρεθούμε σύντομα σε νέα δεδομένα στο Εθνικό ζήτημα και δη την Αμμόχωστο. Να διασφαλίσω με την δική μου προσπάθεια, τις συνθήκες εκείνες που θα υπόσχονται ευημερία, ασφάλεια και πρόοδο. Να επουλώσουμε όσες πληγές μπορούμε, σε ένα νέο τρόπο ζωής που θα κληθούμε να προσαρμοστούμε.

Μέχρι τότε όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα απλά και καθημερινά που ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μου και ιδιαίτερα τον προσφυγικό κόσμο. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη στέγαση, την επαγγελματική αποκατάσταση, την ίση κατανομή βαρών. Προβλήματα που συνδέονται επίσης με τη γραφειοκρατία στις Δημόσιες Υπηρεσίες, η οποία αποτρέπει τη γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών και αφήνει να στοιβάζονται προβλήματα και αιτήματα. Χρειάζονται πρόσωπα που θα διευκολύνουν με τη στάση και διασυνδέσεις τους τις διαδικασίες, να ανατρέπουν τα εμπόδια και να διορθώνουν τις στρεβλώσεις.

Η υγεία το πολυτιμότερο αγαθό που απειλήθηκε όσο ποτέ με την πανδημία. Η νοσηλεία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η επάρκεια αναλωσίμων και έμψυχου δυναμικού, είναι αδιαπραγμάτευτα. Ξεχνάμε πως όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς και ουδείς άτρωτος. Όσο ταλαιπωρούνται χρόνιοι ασθενείς ή ασθενείς για πρώτη φορά, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και είμαστε υποχρεωμένοι να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών.

Στις προτεραιότητες και η ανατροπή του αρνητικού κλίματος, που αφήνει στο πέρασμα της η πανδημία. Ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, μικρομάγαζα, στη δίνη της απουσίας τουρισμού. Εικόνα που μας θλίψει και μας αναγκάζει να κάνουμε στροφή σε νέα ανοίγματα. Καινοτομίας, τεχνολογίας, πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης.

Στην κοινωνία επικρατεί έντονο κλίμα δυσπιστίας από τους πολίτες προς τα πολιτικά κόμματα. Πώς θα μπορούσε αυτό να ανατραπεί;

Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν με ενοχλεί αυτή η απογοήτευση των πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι με το να απέχουν από την εκλογική διαδικασία, θα τιμωρήσουν τους πολιτικούς. Με ενοχλεί όμως πιο πολύ η στάση και η εντύπωση ότι όποιος ασχολείται με τα κοινά, είναι διεφθαρμένος και επιδιώκει ίδιον όφελος με αθέμιτα μέσα. Αυτοί, ναι υπάρχουν, αλλά αποτελούν την ισχνή μειοψηφία.

Στο χέρι μας είναι να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευθούν, αλλά και αυτοί με τη σειρά τους πρέπει να μας δώσουν την ευκαιρία να τους αποδείξουμε ότι αξίζουμε καλύτερης αντιμετώπισης και είμαστε άξιοι εμπιστοσύνης. Η σωστή επιλογή ανθρώπων που δεν συνδέονται με βαρίδια διαπλοκής και διαφθοράς, είναι η απάντηση σε αυτό το κατεστημένο. Αναπόφευκτα η πλειοψηφία υποψηφίων με αυτά τα χαρακτηριστικά, εντοπίζεται αλλά δεν εξαντλείται ηλικιακά, σε όσους γεννήθηκαν μετά την Τουρκική εισβολή. Η ηλικία όμως, δεν αποτελεί πάντα εχέγγυο στην προκειμένη. Χρειάζονται άτομα υπεύθυνα, έντιμα και σοβαρά, με γνώση και εμπειρία.

Με νέο αίμα στη Βουλή είναι εφικτό να αποκαταστήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να εμπιστευθούν την πολιτική, αισθανόμενοι ότι συμμετέχουν στις όποιες αποφάσεις τους επηρεάζουν και δεν είναι απλοί θεατές. Αναπόφευκτα οι νεοεισερχόμενοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιφορτίζονται με το βάρος της επανεκκίνησης και της δημιουργίας μιας πιο υγειούς και αξιόπιστης σχέσης πολιτών και πολιτικών κομμάτων.

Επισημαίνω όμως, ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δυναμική συμμετοχή των νέων στις εκλογές, ώστε να ενισχύσουν τις πιθανότητες εκλογής των νέων υποψηφίων και να δοθεί η ευκαιρία, να αντιστραφεί η πεπατημένη συμπεριφορών και εξόφθλαμων ενεργειών, που μόνο δυσαρέσκεια προκάλεσαν.

Πρέπει να γίνουν κινήσεις που να γεφυρώνουν τη δυσαρέσκεια και να φέρουν πιο κοντά τους ψηφοφόρους. Η οροφή στις θητείες αξιωματούχων για παράδειγμα, θα ήταν μια καλή κίνηση, για όλους. Αφενός για τους εκλεγμένους να είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν και αφετέρου το εκλογικό σώμα να σταματήσει να βλέπει ως κληρονομιά, κάποιους πολιτικούς.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ALPHA, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν τη διαφθορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου. Πως θα συμβάλετε στην αντιμετώπισή του;

Είναι η δυσπιστία που συναντώ στον προεκλογικό αγώνα. Είναι η πίκρα, ο θυμός για τη διαφθορά. Αυτή η κυβέρνηση τόλμησε να δρομολογήσει διαδικασίες μηδενικής ανοχής, τόλμησε να τιμωρήσει, τόλμησε να μην εμποδίσει δικαστικές διαδικασίες που πήραν το δρόμο τους, τόλμησε να καθαιρέσει αξιωματούχους. Δεν είναι όμως αρκετά, γιατί η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη.

Είναι οι λόγοι που πρέπει να επέλθει εναλλαξιμότητα στην πολιτική και να εκλεγούν άτομα με καθαρότητα δράσεων, σκέψεων και θέσεων. Πολιτική, οικονομία, Υγεία, αθλητισμός, κοινωνία, πολιτισμός, είναι κεφάλαια που έχουν ανάγκη μια ένεση. Ο κόσμος αισθάνεται πως η Βουλή έχει βαλτώσει και δεν παράγει έργο. Δεν συμμερίζομαι αυτή την κάθετη τοποθέτηση, αναγνωρίζω όμως το πρόβλημα και τις αδυναμίες που υπάρχουν και πιστεύω πως με την εκλογή πληθώρας νέων υποψηφίων, θα επέλθει ένα γερό ανακάτεμα, το οποίο στο τέλος θα μας βρει όλους κερδισμένους.

Εκτός από δικαίωμα, έχουμε και ευθύνη η νέα γενιά να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο, να κρατήσουμε τις θετικές μεταρρυθμίσεις, να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία και να εξαφανίσουμε την κούραση που έχει κυριεύσει όλους τους πολιτικούς, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις η παρουσία τους να είναι επιβαρυντική και καθόλου βοηθητική.

Εσείς προσωπικά, η οικογένεια σας, ή εταιρεία σας έχετε μη εξυπηρετούμενο δάνειο;

Το στεγαστικό μου δάνειο αλλά και τα δάνεια της οικογένειας μου εξυπηρετούνται κανονικά. Είμασταν από τους τυχερούς που δεν είχαμε σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας αλλά ούτε και τέτοιες δανειακές υποχρεώσεις που να μας αναγκάσουν να αξιοποιήσουμε το σχέδιο αναστολής δόσεων.

Μεμπτό, κατ’ εμένα, δεν είναι να έχεις δάνειο και να μην εξυπηρετείται. Μεμπτό είναι να έχεις λάβει δάνειο, χωρίς εξασφαλίσεις και ευνοϊκά λόγω της θέσης σου και συν αυτώ, να μην το πληρώνεις κιόλας. Αυτά πρέπει να εκλείψουν με περισσότερες διαδικασίες διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και αυστηρούς ελέγχου και πιστεύω ότι μετά την κρίση του 2013, δεν συναντώνται τέτοιες νέες περιπτώσεις.

Διαβάστε Περισσότερα στη: Alphanews.live