Lysandrides

Ο Διευθυντής Oργανωτικού και Διοίκησης του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Λυσανδρίδης, αποτελεί ένα απο τα όπλα του Δημοκρατικού Συναγερμού στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην επαρχία του. Ιδιαίτερα χαμηλών τόνων χωρίς να προκαλεί προχωράει με αργά αλλά σταθερά βήματα και θέτει την υποψηφιότητα του στους πολίτες και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης. Σε μια μίνι συνέντευξη στο Dailystarscyprus μιλάει έξω απο τα δόντια.

Γιατί πιστεύεις ο ψηφοφόρος πρέπει να σου δώσει την ψήφο του;

Θεωρώ ότι η 10 ετής επαγγελματική ενασχόληση μου με την πολιτική, με έχει εφοδιάσει με την απαραίτητη πολιτική κατάρτιση και κρίση. Ζητώ την ψήφο των Αμμοχωστιανών για να έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ, να διεκδικήσω, να προσπαθήσω να αλλάξω ή να βελτιώσω δεδομένα για τη νέα γενιά, για να έχω ψήφο και λόγο στη Βουλή και να μπορώ να προσφέρω στα κοινά συμμετέχοντας στις όποιες μεταρρυθμίσεις.

Η ζωή μας αλλάζει ραγδαία και κάποιες αλλαγές τις οποίες δεν επιδιώκουμε, μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Χρειάζεται ανανέωση το κοινοβούλιο, νέες προσεγγίσεις στα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν και φυσικά τεχνογνωσία για σύγχρονες αλλαγές και στροφή σε νέους ορίζοντες που θα αποφέρουν στην οικονομία και το βιοτικό επίπεδο.

Ποιες είναι οι δικές σου προτεραιότητες σε ενδεχόμενη εκλογή σου;

Προτεραιότητα μου θα είναι η λαβωμένη επαρχία μου, καθώς και οι πρόσφυγες της Αμμοχώστου. Οι άνθρωποι της, η νέα γενιά και οι εργαζόμενοι σε κάθε τομέα. Η πανδημία επηρέασε πολύ τις ζωές όλων, τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν, ο κορωνοϊός έχει αφήσει έντονα τα αποτυπώματα του σε κοινωνικές ομάδες όπως οι πρόσφυγες, σε επαγγελματικές ομάδες όπως οι γεωργοί, οι εστιάτορες, οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι τους, οι αυτοεργοδοτούμενοι.

Ταυτόχρονα στις προτεραιότητες θα είναι η κάλυψη των όποιων κενών και ελλείψεων αναδείχθηκαν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και η αφιέρωση χρόνου και κόπου στο να αποκτήσουμε αξιόπιστες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους χωρίς διακρίσεις και κυρίως χωρίς να περιθωριοποιούνται ομάδες ασθενών. Έχοντας επίσης γνώση τα τελευταία χρόνια για το πώς λειτουργούν τα κέντρα λήψης αποφάσεων και οι διάφορες υπηρεσίες, επιθυμώ να συμβάλω στην επίσπευση διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί χιλιάδες κόσμου.

Το lockdown μπήκε πριν λίγες μέρες ξανά στη ζωή μας. Η κυβέρνηση δέχτηκε τεράστια κριτική για την διαχείριση της πανδημίας. Την χαρακτήρισαν αποτυχημένη! Ποια η δική σου άποψη; 

Σε μια παρατεταμένη πανδημική κρίση, ασφαλώς και θα γίνονταν λάθη και είναι κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εκείνοι που κρίνονται είναι πάντα οι έχοντες την εξουσία, αφού έχουν και τον τελικό λόγο στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας. Λήφθηκαν αποφάσεις οδυνηρές που μας στέρησαν την προσωπική ελευθερία και άλλα δικαιώματα που θεωρούσαμε μέχρι τώρα δεδομένα. Αντιστρέφω όμως το ερώτημα σε όσους ακόμη αρνούνται. Μπροστά στο υπέρτατο αγαθό και δικαίωμα στην υγεία, δεν είναι εγωιστικό να μιλούμε για καταπάτηση ελευθεριών; Ας αναλογιστούμε επίσης τη δυσκολία που προκύπτει από την προσπάθεια που καταβάλλεται να συγκεραστούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, οι οικονομικοί δείκτες και οι κοινωνικές επιπτώσεις. Η Κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, διαχειρίστηκε ορθολογιστικά τα δημόσια ταμεία, δημιούργησε απόθεμα και αυτό είναι που κρατάει ακόμα ορισμένες επιχειρήσεις ανοικτές και πολλές οικογένειες μακριά από τα κοινωνικά παντοπωλεία. Η Κύπρος πιστεύω μπορεί ακόμη να κερδίσει το στοίχημα και να εξέλθει από την πανδημία. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι είναι η επόμενη μέρα και πώς να σηκώσουμε μανίκια για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά στον τουριστικό τομέα που προκάλεσε ντόμινο επιπτώσεων στην υπόλοιπη οικονομία του τόπου.

Η απαξίωση των νέων για τους πολιτικούς σε αγχώνει; Με ποιες ενέργειες εσύ θα κάνεις τους νεαρούς ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη; 

Με στενοχωρεί αλλά συνάμα και με πεισμώνει. Δεν είναι αδικαιολόγητοι οι νέοι που γυρίζουν την πλάτη, αλλά οφείλουν να αντιληφθούν τη βαρύτητα της ψήφου τους. Αυτή η ψήφος έχει διάρκεια ζωής. Εξαργυρώνεται σε 5 χρόνια. Δεν πρέπει να παρασύρεται η νέα γενιά από μια πρόσκαιρη δυσφορία ή απογοήτευση. Η σημερινή της επιλογή θα μπορεί να αλλάξει στις επόμενες εκλογές και τότε μπορεί να είναι αργά. Τα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα των ίδιων των ψηφοφόρων μπορεί να έχουν αλλάξει άρδην μέχρι τότε. Άρα οφείλουν ειδικότερα οι νέοι να ερευνήσουν, να ενημερωθούν και να επιλέξουν τους καλύτερους κατά την άποψη του υποψήφιους, οι οποίοι αν εκλεγούν θα διαχειρίζονται με διαφάνεια και με ορθολογισμό τα θέματα για την επόμενη πενταετία.

Οι νέοι ειδικότερα αισθάνονται κάποιες στιγμές ότι δεν αφουγκράζεται κανείς τις αγωνίες τους, αισθάνονται ότι είναι η γενιά που πληρώνει λάθη παλαιότερων και η όποια κρίση, επηρεάζει πρώτα τους νέους. Στο χέρι τους είναι, να επιλέξουν νέους υποψηφίους και ικανά άτομα με γνώση που να είναι προσιτά, να ακούν και να διεκδικούν εκ μέρους τους.
Αυτή την εμπιστοσύνη πρέπει να επανακτήσουμε και να ξαναχτίσουμε σε νέα στέρεα βάση, αυτή την απογοήτευση πρέπει να αντιστρέψουμε και πρώτα να κερδίσουμε το σεβασμό της νέας γενιάς. Ο σεβασμός δεν χαρίζεται, κερδίζεται ως γνωστό και αναγνωρίζω ότι πρέπει να κουραστώ γι’ αυτό.

Οι νέοι δεν είναι απέναντι, είναι πλάι μας. Στόχος μου να συμπορευθώ μαζί τους, να διεκδικήσω αλλαγές που θα τους βελτιώσουν τη ζωή και να δημιουργήσω ευκαιρίες που να τους ενθουσιάζουν. Η κάθε προσπάθεια να συμβαδίζει με τα θέλω και τις ανάγκες τους, που αφορούν στην τεχνολογία, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την εξεύρεση εργασίας που να ανταποκρίνεται στα όνειρα τους και όχι σε οδυνηρούς συμβιβασμούς, μη έχοντας άλλη επιλογή.  Αλλάζουν ραγδαία οι καιροί και σε τίποτα δεν θυμίζουν την δική μας νεαρή ηλικία. Συνεπώς πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς προσέγγιση. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους χρειάζεται ανανέωση το Κοινοβούλιο.

Ο εμβολιασμός γίνεται ακόμη πιο μαζικός. Ποιο μήνυμα στέλνεις εσύ και θα ήθελα την άποψη σου για το εάν εμπιστεύεσαι όλα τα εμβόλια; 

Εμπιστεύομαι την επιστήμη όπως θα έπρεπε να την εμπιστεύονται όλοι. Προσωπικά έχω εμβολιαστεί και αναμένω σε λίγες βδομάδες τη δεύτερη δόση.  Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες με πείρα δεκαετιών στην παραγωγή εμβολίων και θεραπειών έχουν και τη δυνατότητα και την εμπειρογνωμοσύνη να φτιάξουν εμβόλια που να μας προστατεύουν από μια τέτοιας έκτασης πανδημία.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον εμβολιασμό για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας.Καλώ λοιπόν και γω με τη σειρά μου τους συμπολίτες μου, να αξιοποιήσουν αυτό το μοναδικό όπλο που έχουμε για την ώρα. Σεβαστές οι ανησυχίες που παρουσιάζονται αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε τις πιθανότητες μιας ενδεχόμενης παρενέργειας από τις πιθανότητες να νοσήσουμε σοβαρά και να κινδυνέψουμε. Είναι σαν να μη θέλεις να αγοράσεις αυτοκίνητο, επειδή υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα να έχεις ένα δυστύχημα. Αν συμμετείχαμε όλοι στη λύση του προβλήματος, τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά. Σέβομαι την αντίθετη άποψη, φτάνει να μην αποτελεί απειλή για την υγεία άλλων συνανθρώπων μας.

Διαβάστε Περισσότερα στο: dailystarscyprus