Lysandrides

Με επιθυμία του να αντιστρέψει την απογοήτευση και να συμβάλει με τον δικό του τρόπο στη δημιουργία θετικού κλίματος, απομακρύνοντας τα βλέμματα από τα σκάνδαλα που δεν είναι ο κανόνας, αλλά η θλιβερή εξαίρεση, διεκδικεί μια θέση στα έδρανα της βουλής, ο υποψήφιος βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Γιώργος Λυσανδρίδης.

Σε συνέντευξή του στη «Λ», μας αναφέρει το όραμά του για την αγαπημένη του Αμμόχωστο, για τα προβλήματα των νέων και την επαναφορά του Κυπριακού Προβλήματος, ως πρώτη σκέψη τους.

Τι σας ώθησε στην απόφαση να κατέλθετε τώρα υποψήφιος, εν μέσω πανδημίας, σκανδάλων και γενικότερης απογοήτευσης του κόσμου, παρ’ όλο που βρίσκεστε στην καρδιά του ΔΗΣΥ εδώ και χρόνια;

Οι τρέχουσες συγκυρίες σε όλα τα επίπεδα. Εθνικό ζήτημα, πανδημία, οικονομία, επιχειρήσεις, προσφυγικά – κοινωνικά ζητήματα τα οποία θέλουν μια ώθηση, χρήζουν βελτίωσης και σε κάποιες περιπτώσεις διόρθωσης. Ναι,ανήκω και υπηρετώ το Δημοκρατικό Συναγερμό για περισσότερο από μια δεκαετία και έχω το προνόμιο και τον τίτλο του γενικού διευθυντή και οργανωτικού. Επιθυμώ να αντιστρέψω την απογοήτευση, να συμβάλω στη δημιουργία θετικού κλίματος, απομακρύνοντας τα βλέμματα από τα σκάνδαλα που δεν είναι ο κανόνας, αλλά η θλιβερή εξαίρεση. Είναι καιρός να βγει μπροστά η νέα γενιά του ΔΗΣΥ που έχει να δώσει μάχες στο νομοθετικό έργο και να απαλύνει την απογοήτευση, την πίκρα και τις δυσμενείς συνέπειες που επέφερε η πανδημία και δε λέει να τελειώσει. Ναι, υπάρχει οργή και απογοήτευση για τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. Προσωπικά από τη στιγμή της απόφασής μου να διεκδικήσω βουλευτική έδρα στην επαρχία από την οποία κατάγομαι, την Αμμόχωστο, ήμουν έτοιμος να σταθώ πλάι σε όλους όσοι αισθάνονται πικραμένοι, να τους ακούσω, να συζητήσω μαζί τους έντιμα και ειλικρινά και μαζί να βρούμε λύσεις για ένα καλύτερο τώρα που θα οδηγήσει σε ένα υποσχόμενο αύριο.

Ο πολίτης είναι πλέον καχύποπτος, κουρασμένος, ίσως και να μας αντικρίζει κάποτε εχθρικά, αισθανόμενος ότι τον θυμόμαστε σε εκλογικές περιόδους και του υποσχόμαστε το ακατόρθωτο για να τον κερδίσουμε. Ο μόνος τρόπος να αντιστρέψουμε αυτά τα συναισθήματα, είναι να σεβαστούμε πρώτα αυτή την πικρία, να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους ψηφοφόρους και να μην ωραιοποιούμε καταστάσεις, ούτε να τους χαϊδεύουμε τα αυτιά. Αν υπάρχει δυσαρέσκεια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

Όσο διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία και όσο υπηρετώ το ΔΗΣΥ από τη θέση του γενικού διευθυντή, αυτό προσπαθώ, να καταγράφω παράπονα, επιθυμίες, φόβους, ανησυχίες και θέλω, στοιχεία τα οποία θα μου είναι χρήσιμα και θα αξιοποιήσω πλήρως σε περίπτωση εκλογής μου.

Είστε γέννημα – θρέμμα Λεμεσού παρ’ όλα αυτά κατέρχεστε με την Αμμόχωστο. Δεν είστε καλύτερος γνώστης της πόλης και επαρχίας Λεμεσού παρά της Αμμοχώστου;

Επειδή η Αμμόχωστος μας χρειάζεται περισσότερο. Είναι μεγαλύτερη και ακόμη πιο δύσκολη η πρόκληση για ένα νέο πρόσφυγα, να υπηρετήσει όλα εκείνα τα οποία πίστεψαν, αγωνίστηκαν και οραματίστηκαν οι γονείς του και οι παππούδες του, όπως ο δικός μου παππούς Θεοδόσης Χατζηθεοδοσίου που ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ και πίστευε ολόψυχα στις έννοιες της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Οι Αμμοχωστιανοί είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Κύπρο, με ίδια κοινά, ιδεώδη, αξίες, με τον ίδιο κοινό πόθο επιστροφής στην αγαπημένη Αμμόχωστο, την οποία εγώ γνώρισα μέσα από τις περιγραφές, τις αναμνήσεις και τις θύμησες κάθε γιορτής και σκόλης, των δικών μου ανθρώπων. Μια πόλη που αγαπώ. Το να εκλεγείς βουλευτής, σημαίνει ότι πολιτεύεσαι για το κοινό συμφέρον, ανεξαρτήτως γεωγραφικών δεδομένων.

Το να προωθήσω όμως προσφυγικά ζητήματα, να συμβάλω στη διόρθωση δεδομένων τα οποία πρόσφυγες χαρακτηρίζουν ως δυσμενή διάκριση, να έχω ρόλο και λόγο για την ίση κατανομή βαρών στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού, για μένα είναι υπέρτατο καθήκον. Μεγάλο κομμάτι της Λεμεσού κατοικείται από Αμμοχωστιανούς, οι οποίοι δημιούργησαν από το μηδέν μετά την προσφυγιά, οραματίστηκαν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την οικονομική ευμάρεια της πόλης που τείνει να είναι πόλη πρότυπο στην Ευρωπαϊκή επικράτεια. Πόσο μάλλον αν όλοι αυτοί οι Αμμοχωστιανοί ενώσουν την εμπειρογνωμοσύνη, ικανότητες και όρεξή τους μια μέρα, τα ίδια δεδομένα να επικρατήσουν και στην αγαπημένη μας πόλη Αμμόχωστο.

Παρατηρείται ότι τους νέους σήμερα τους απασχολούν περισσότερο τα οικονομικά προβλήματα. Θεωρείτε ότι απομακρύνονται από το Κυπριακό και τη σκέψη της λύσης;

Οι άμεσες έγνοιες της νέας γενιάς μετά τη φοιτητική ζωή, είναι η επαγγελματική αποκατάσταση. Οι νέοι που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή και εργάζονται επειδή είχαν την ευκαιρία, επιθυμούν να επιστρέψουν στον τόπο τους και να κεφαλαιοποιήσουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους. Υπάρχουν φορές κατά τις οποίες, οι ευκαιρίες εργοδότησης και ανέλιξης είναι περιορισμένες. Δεν μπορεί να αδικήσει κανείς τους νέους που απογοητεύονται για τη στενότητα ευκαιριών, που είναι αντιμέτωποι με την ανεργία ή και το όριο του κατώτατου μισθού, ο οποίος μόλις που καλύπτει τις βασικές ανάγκες. Τα εμπόδια και αδιέξοδα, εξαιτίας των απανωτών κρίσεων που βιώνει ο τόπος, έχουν αντίκτυπο στους νέους και το μόνο βέβαιο είναι πως δεν ευθύνονται γι’ αυτά τα δεδομένα.

Είμαστε η γενιά που επένδυσαν οι δικοί μας άνθρωποι στο να αποκτήσουμε γνώσεις και δεξιότητες, η γενιά που καλείται να διορθώσει λάθη προηγούμενης γενιάς και να αντέξει στα διάφορα αρνητικά γεγονότα που εμποδίζουν τα όνειρα των νέων να γίνουν πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να ζούμε αποδίδοντας ευθύνες, αλλά να αναλάβουμε στα χέρια μας το παρόν μας και να διεκδικήσουμε για το μέλλον μας.

Γι’ αυτό και ζητώ από τους Αμμοχωστιανούς να με τιμήσουν με την ψήφο τους. Ακόμα και αν κάποιοι έχουν σε δεύτερη σκέψη το Κυπριακό και τη λύση, οφείλουμε να τους επαναφέρουμε σε αυτή την τροχιά και να τους θυμίσουμε ότι καλύτερες μέρες στον τόπο μας και περισσότερες προοπτικές, θα έρθουν με τη λύση του Κυπριακού.

Ποιο το όραμά σας για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου;

Ελπίδα όλων είναι να απελευθερωθεί η Αμμόχωστος και να κληθούμε να διαχειριστούμε τις μεγάλες αναπτυξιακές και άλλες προκλήσεις που θα προκύψουν. Στο ενδιάμεσο όμως και για όσο διαρκεί η κατοχή, οφείλουμε να κοιτάξουμε στο πώς αλλάζουμε ή διαφοροποιούμε ή ενισχύουμε το οικονομικό μοντέλο της επαρχίας.
Αξιοποιώντας το θεματικό τουρισμό, είτε αυτός ονομάζεται θρησκευτικός ή αθλητικός ή σχετιζόμενος με τη γαστρονομία. Χρειάζεται ενίσχυση των υποδομών και ανάδειξη των θρησκευτικών και των άλλων ιστορικών μας μνημείων. Μια προσπάθεια για λειτουργία ενός γεωργικού ή ενός τουριστικού κολλεγίου ή καλύτερα μιας πανεπιστημιακής σχολής θα έχει πολυεπίπεδο όφελος για τους κατοίκους της περιοχής. Θα δημιουργήσει μόνιμες θέσεις εργασίας και μαζί θα προσφέρει κατάρτιση και γνώση στη νέα γενιά για να αναπτύξει περαιτέρω τις δυνατότητές της.
Επιβάλλεται επίσης να δούμε πώς με κατάλληλες συνεργασίες και μέσα από τα διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα, κατοχυρώνουμε προϊόντα και δημιουργούμε νέα προϊόντα στηριζόμενοι στη μεταποίηση.

Ταυτόχρονα μέσα από περιφερειακές συνεργασίες προωθούμε περαιτέρω τις εξαγωγές των προϊόντων που παράγει η περιοχή.

Τέλος, με τη βελτίωση του οδικού δικτύου, τη μεταφορά κυβερνητικών και άλλων υπηρεσιών στην περιοχή, είμαι αισιόδοξος ότι βραχυπρόθεσμα θα αναπτυχθεί και ο τομέας των υπηρεσιών και θα ανοίξουν περαιτέρω θέσεις εργασίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τη διαφθορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου. Πώς θα συμβάλετε στην αντιμετώπισή του;

Ενίσχυση της διαφάνειας και τιμωρητικές διαδικασίες που να μην είναι διάτρητες, είναι προς την ορθή κατεύθυνση για να πεισθεί ο Κύπριος πολίτης ότι ο καθένας που εκλέγεται δεν είναι κοντόφθαλμος και δεν έχει προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του προσωπικού του συμφέροντος. Έχουν γίνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Και φυλακίσεις είχαμε και παραιτήσεις υπουργών. Μας έχει κουράσει η διαφθορά, η διαπλοκή και η αμφιβολία σε κάθε επίπεδο, που πηγάζει από όλα τα σκάνδαλα που αναδεικνύονται διαχρονικά. Είναι καιρός να εκριζωθούν τα δυσάρεστα φαινόμενα συνδεδεμένα με συγκεκριμένα πρόσωπα που θεωρούν την πολιτική, κληρονομιά τους.

Αυτή η εικόνα πρέπει να εκλείψει. Με προσέγγιση που να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Είναι θλιβερό να κυριαρχεί η απογοήτευση, λίγο πριν τη διεκδίκηση μιας θέσης, λίγο πριν τις εξετάσεις για μια θέση στο δημόσιο, ή ακόμη και με την προκήρυξη προσφορών, για παροχή υπηρεσιών ή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα έργο ή ένα απλό πρότζεκτ. Είναι απογοητευτικό η πλειοψηφία που διεκδικεί αξιοκρατικά και δια της κανονικής οδού να το θεωρεί καταδικασμένο, επειδή κάποιοι άλλοι είναι προνομιούχοι έχοντας γνωστούς, συγγενείς ή αξιωματούχους που θα δώσουν προτεραιότητα στο αίτημά τους, αδικώντας άλλους.

Θα πρέπει να είναι ένα από τα στοιχήματα της νέας Βουλής, ή ακόμα και εμάς των υποψηφίων να παρακινήσουμε τους νέους να δουν κατά πρόσωπο την πολιτική και να προσέλθουν στις κάλπες, αν θέλουν πραγματικά να αλλάξουν πράγματα στον τόπο και να μην μεμψιμοιρούν. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουν επιλογές και προσπάθεια μου θα είναι να μεταπείσω τους νέους για τους νέους, χωρίς να παραγνωρίζω τις δυσκολίες, αλλά με τη βοήθειά τους να δημιουργείται το έδαφος για να ελπίζουμε άμεσα σε καλύτερες μέρες.

Ποιες οι προτεραιότητές σας εφ’ όσον εξασφαλίσετε μια θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων;

Είμαι από τους Στύλλους και την Κοντέα της Αμμοχώστου και δεν μπορεί παρά προτεραιότητα μου να είναι η επιστροφή στις ρίζες μου. Να γνωρίσω τη γενέτειρα των γονιών μου, τη γη που καλλιέργησε ο παππούς μου και να συνεχίσω τον αγώνα που έδωσε στην ΕΟΚΑ για απελευθέρωση.

Προτεραιότητα μου είναι να έχω λόγο και ρόλο μέσα από τη Βουλή, στην περίπτωση που βρεθούμε σύντομα σε νέα δεδομένα στο Εθνικό ζήτημα και δη την Αμμόχωστο. Να διασφαλίσω με την δική μου προσπάθεια, τις συνθήκες εκείνες που θα υπόσχονται ευημερία, ασφάλεια και πρόοδο. Να επουλώσουμε όσες πληγές μπορούμε, σε ένα νέο τρόπο ζωής που θα κληθούμε να προσαρμοστούμε.

Μέχρι τότε όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα απλά και καθημερινά που ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μου και ιδιαίτερα τον προσφυγικό κόσμο. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη στέγαση, την επαγγελματική αποκατάσταση, την ίση κατανομή βαρών. Προβλήματα που συνδέονται επίσης με τη γραφειοκρατία στις Δημόσιες Υπηρεσίες, η οποία αποτρέπει τη γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών και αφήνει να στοιβάζονται προβλήματα και αιτήματα. Χρειάζονται πρόσωπα που θα διευκολύνουν με τη στάση και διασυνδέσεις τους τις διαδικασίες, να ανατρέπουν τα εμπόδια και να διορθώνουν τις στρεβλώσεις.

Η υγεία το πολυτιμότερο αγαθό που απειλήθηκε όσο ποτέ με την πανδημία. Η νοσηλεία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η επάρκεια αναλωσίμων και έμψυχου δυναμικού, είναι αδιαπραγμάτευτα. Ξεχνάμε πως όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς και ουδείς άτρωτος. Όσο ταλαιπωρούνται χρόνιοι ασθενείς ή ασθενείς για πρώτη φορά, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και είμαστε υποχρεωμένοι να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών.

Τα όσα αφήνει στο πέρασμα της η πανδημία, θα μας απασχολήσουν για πολύ ακόμη και θέλω να είμαι συμμέτοχος στη χάραξη νέων στρατηγικών προς την πράσινη ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την καινοτομία και την τεχνολογία, που θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για όλους.

Διαβάστε Περισσότερα στο:  elemesos