Lysandrides

Αγαπητοί συμπολίτες,

Τις τελευταίες βδομάδες, στο βαθμό που αυτό μας επιτράπηκε από την πανδημία, έχω επισκεφθεί αρκετά σωματεία αλλά και σπίτια σε προσφυγικές κοινότητες και συνοικισμούς.

Έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις συνθήκες διαβίωσης και τα προβλήματα αλλά και τις ανησυχίες των προσφύγων μας σε σχέση με τη μελλοντική διασφάλιση των περιουσιών και την αποκατάσταση των παιδιών τους. Έχω επίσης επισκεφθεί τις πολυκατοικίες που έχουν επισκευασθεί αλλά και κοινότητες στις οποίες αξιοποιήθηκαν  τουρκοκυπριακές περιουσίες, ώστε να μπορούν οι τοπικές μας αρχές να δραστηροποιούνται και να λειτουργούν.

Σχετικά θέματα όπως και άλλα προβλήματα που μου είχαν επισημανθεί κατά τις επισκέψεις μου, συζητήθηκαν αυτή τη βδομάδα στο επίκεντρο συνάντησης μου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νουρή. Για παράδειγμα και πέραν από τη συντήρηση των πολυκατοικιών και τον προγραμματισμό εγκατάστασης ανελκυστήρων, συζητήσαμε:

Για τη διάθεση οικοπέδων σε κοινότητες και το αίτημα για προτεραιότητα κατοίκων της περιοχής

Για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης

Για το εγχείρημα να αρθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τουρκοκυπριακά τεμάχια ή τμήματα τεμαχίων που δεν απαλλοτριώθηκαν

Για τις σκέψεις και την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αποζημίωση ιδιοκτητών τουρκοκρατούμενων περιουσιών και την απώλεια χρήσης

Την φορολόγηση της υπεραξίας των περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές και τη δημιουργία ταμείου για τους πρόσφυγες

Τα νέα στεγαστικά σχέδια αλλά και την ανέγερση νέων οικιών σε συνεργασία και με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.

Τα προσφυγικά ζητήματα είναι στις προτεραιότητες μου, ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην επαρχία Αμμοχώστου. Η ίση κατανομή βαρών χρήζει παραιτέρω υποστήριξης και κανείς πρόσφυγας δεν μπορεί να διαβιεί σε αντίξοες συνθήκες, μέχρι την επιστροφή στην αγαπημένη του πατρώα γη.

Όλοι οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα στην ποιότητα ζωής και οφείλουμε να τους τη διασφαλίσουμε.